środa, 6 listopada 2013

Gulasz z dyni, z pieczarkami i tofu

Miało już nie być dyni, ale nic nie poradzę na to, że tak ją lubię. Chciałam ugotować coś innego niż do tej pory i do głowy wpadł mi pomysł na taki gulasz z pieczarkami i tofu. Można podawać go z dodatkiem kaszy bądź ryżu. Bardzo smaczny i sycący.

Składniki na 2 porcje:
500 g dyni (pokrojonej w kostkę)
2 cebule
150 g pieczarek
200 g tofu
pół szklanki wody
sól, pieprz ziołowy
olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:
Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju kokosowym, do momentu aż delikatnie się przyrumieni. Pieczarki kroimy w plasterki i wraz z dynią dorzucamy do cebuli. Smażymy wszystko razem około 5 min często mieszając. Po tym czasie dodajemy wodę i przyprawy, zmniejszamy ogień i dusimy całość ok 20 min (do miękkości dyni) pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu i całość podgrzewamy jeszcze ok. 3 min.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ooo, nie pomyślałabym o takim połączeniu, słodka dynia i pieczarki.. Widzę tu tez fajną zapiekanke warstwową z kaszą ;)


    /P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo to by było coś... taka zapiekanka, np. na mleku kokosowym ;-) Mmm

      Usuń
  2. uwielbiam dynię, wszystko z nią kojarzy sie rewelacyjnie:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. A mi ta bazylia zapachniała...

    OdpowiedzUsuń