sobota, 2 listopada 2013

Domowa granola, bezglutenowa oczywiście! :-)

Zapewniam Was, że gdy zrobicie własną granolę już nigdy nie kupicie gotowej... ;-)

Składniki:
100 g płatków owsianych bezglutenowych
75 g płatków jaglanych
75 g orzechów (mogą być laskowe, włoskie, migdały)
50 g wiórków kokosowych
75 g ziaren słonecznika
3 łyżki miodu płynnego
3 łyżki syropu klonowego
garść rodzynek
garść surowego ziarna kakao (opcjonalnie, można też dodać np. pokrojoną gorzką czekoladę, albo pominąć)

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki (oprócz rodzynek) wrzucamy do miski, następnie dodajemy miód oraz syrop klonowy i mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Mieszankę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20-25 min. Po 10 min wyjmujemy blaszkę na chwilę, mieszamy granolę i wkładamy z powrotem do piekarnika. Gdy już się ładnie przyrumieni wyjmujemy, studzimy, dodajemy rodzynki, mieszamy i przekładamy do słoika lub puszki.
Uwaga! Zapach wydobywający się z piecyka podczas pieczenia jest obłędny! ;-)




10 komentarzy:

  1. Domowa granola jest przepyszna! Następnym razem muszę koniecznie dodać czekoladę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa jest najzdrowsza i przede wszystkim najsmaczniejsza :D Genialnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Wiadomo co się je i można tworzyć dowolne, ulubione kompozycje.

      Usuń
  3. Nigdy nie robiłam. Brzmi bardzo apetycznie i na pewno taka granola to samo zdrowie. Musze spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest bardzo dobra i szybko się ją robi :-)

      Usuń
  4. Super! A co by sie stało jakbym rodzynki dodała przed pieczeniem? Rozpaćkałyby się? Ostatnio zrobiłam troche inną, zupełnie bez ziaren tzn. migdały, słonecznik, laskowe i włoskie-> Zmielone i część tylko lekko zblendowanych, plus woda, cynamon i miód. Mieszasz, na papier do pieczenia i bach do pieca :D A po 20 minutach pycha pachnący i kruchy płat który dzielisz na malutkie cząsteczki :))

    /P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłyby wyschnąć lub się przypalić ;-) Ojjj taka granola z samych orzechów i słonecznika musi być przepyszna!

      Usuń
    2. Ja kilka razy dodałam rodzynki przed pieczeniem i nic się z nimi nie stało ;)

      Usuń
    3. Ooo w takim razie następnym razem też dodam rodzynki przed pieczeniem :-)

      Usuń
  5. Zapraszam na mojego bloga mam super przepis na granole bezglutenową

    OdpowiedzUsuń