czwartek, 28 listopada 2013

Czekoladowe ciasto jaglane, słodzone bananami. Wegańskie oczywiście :-)

O tym, jak świetna jest kasza jaglana i, że można ją wykorzystać na wiele sposobów, chyba już każdy wie.  Więc nie będę się na ten temat rozpisywać. Zróbcie to ciasto, a nie pożałujecie! Na zdrowie! ;-)

Składniki na ciasto:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody (do gotowania kaszy)
10 łyżek migdałów tartych
2 dojrzałe banany
6 łyżek mleka ryżowego/sojowego
1 łyżka oleju (dałam kukurydziany)
5 łyżeczek kakao
rodzynki - pół szklanki, lub więcej :-)

Składniki na "polewę":
70 g daktyli
1 dojrzały banan
1 łyżeczka karobu/kakao

Wykonanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po przestudzeniu przekładamy do większego naczynia, dodajemy migdały tarte, banany, mleko, olej i kakao i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę (choć jak widać  po zdjęciach moja tak idealnie gładka nie była :-D). Dodajemy rodzynki i mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i w takiej temperaturze pieczemy
30 min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 100 st. i pieczemy jeszcze 10 min.
W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, moczymy daktyle przeznaczone na polewę (przez ok.30 min). Następnie odlewamy wodę, dodajemy banana i karob. Miksujemy. Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, nakładamy polewę (można ewentualnie posypać odrobiną tartych migdałów) i gotowe! :-)



Smacznego!


Zdrowe słodkości

13 komentarzy:

  1. Pycha ! Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha! Właśnie się zastanawiałam, kiedy mi się kręciło kółeczko i strona się wczytywała, czy będzie zdjęcie przekroju poprzecznego ciacha :D i się nie zawiodłam! Bajecznie wygląda, pewnie jest fajnie wilgotne? Kakao do ciasta widzę dajesz zamiast karobu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak, tym razem kakao wygrało :) A ciasto tak jak mówisz - wilgotne.

      Usuń
  3. odejmę kakako i będę mieć ciasto idealne! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho :) Eksperymentalne, ale takie właśnie lubię!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis, taki wymyślny!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. hej :) widzę, że też szalejesz z kaszą jaglaną ;) Muszę kiedyś spróbować tak upiec - musi być pyszne :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. widzę, ze uwielbiasz kasze jaglaną.. podobnie jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o taak :-) Co prawda wolę na wytrawnie, ale ciasta też pyszne wychodzą, więc od czasu do czasu coś kombinuję ;-)

      Usuń
  8. Dzień dobry. Czym wysmarować blachę, żeby ciasto niej nie przywarło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry! :-) Sama używam silikonowych foremek, których nie trzeba niczym smarować, ale do smarowania polecam np. olej kokosowy (bądź margarynę) + mąka do wysypania (np. ryżowa, ale może być każda inna).

      Usuń