sobota, 23 listopada 2013

Czarna fasola z warzywami

Pierwsze podejście do czarnej fasoli i co? Biały garnek stał się fioletowy ;-) Ale poza tym - pycha.

Składniki:
150 g czarnej fasoli (1 szklanka)
1 papryka 
1 marchewka
2 cebule
sól, pieprz ziołowy, kminek do smaku
olej kokosowy do smażenia (ok. 1 łyżka)

Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez 10-12 h. Po tym czasie wymieniamy wodę i gotujemy przez około 1 h. Cebulę kroimy drobno, następnie podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do cebuli, całość przyprawiamy. Paprykę (można obrać, ale nie trzeba) kroimy w cienkie i krótkie paseczki. Wrzucamy na patelnię, dolewamy 100 ml wody i razem z cebulą i marchewką dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 min. Po tym czasie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, mieszamy i trzymamy na małym ogniu jeszcze 5 min.
Fasolę można podać np w papryce :-) Podana porcja wystarczy na wypełnienie 3-4 sztuk, w zależności od wielkości. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na nadzianie do papryki ;) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym taką paprykę! strasznie danwo nie nadziewałam warzyw! ;)

    OdpowiedzUsuń