niedziela, 17 listopada 2013

Banan + awokado + karob = niebo w gębie

Jak to się człowiekowi upodobania smakowe zmieniają! Jakiś czas temu nie pomyślałabym, że będę aż tak zajadała się deserami z karobem. A tu proszę. Tym razem karob stał się składnikiem "puddingu" z banana i awokado. Widziałam już dziesiątki takich deserów, ale z kakao bądź z czekoladą. Niestety nie miałam ani kakao ani czekolady (zawsze mam tabliczkę gorzkiej "pod ręką" ale jakimś dziwnym trafem z braku pomysłu, a może bardziej z lenistwa, ostatnia czekolada, przeznaczona na budyń z tapioki, stała się moją kolacją... hehe, każda wymówka jest dobra :p ), jedynie karob. Powiem tak - jak ktoś lubi karob, pokocha ten deser, jeśli nie lubi, niech lepiej doda kilka kawałków roztopionej czekolady lub kakao.

Składniki:
1  banan
1 dojrzałe awokado
2 łyżeczki karobu
ewentualnie syrop z agawy, jeżeli banan nie jest bardzo dojrzały

Wykonanie:
Obranego banana kroimy na kawałki, to samo robimy z awokado. Następnie rozgniatamy widelcem, bądź miksujemy przy pomocy blendera, dodajemy karob, dokładnie mieszamy i już! Gotowe :-)


Smacznego!

Zdrowe słodkości

8 komentarzy:

  1. Genialne w swej prostocie.Chce go, tu, teraz, już! :) Po drodze z siłowni skoczę po awokado ale zrobię całość z kakao, mam nadzieje, że nie będzie za gorzkie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najwyżej dodasz czegoś odrobinę czegoś słodkiego... ;)

      Usuń
  2. Ostatecznie zrobiłam awokado i twaróg, tradycyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o nieee. Tzn też smaczne na pewno, ale to nie to samo :p

      Usuń
  3. W życiu nie próbowałam karobu. Jak to smakuje? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudne pytanie! :-) Ciężko powiedzieć, jest słodki i bardzo specyficzny. Często można znaleźć informacje, że karob to substytut kakao - ale wg mnie to jedynie kolor jest podobny, w smaku te dwa produkty zupełnie się różnią ;-)

      Usuń