środa, 2 października 2013

Zupa dyniowa z porem

Podana z grzankami z chleba, który piekę ostatnio bardzo często. (przepis tutaj).

Składniki:
3 małe pory (lub 1 duży)
600 ml puree z dyni
400 ml wody
przyprawy: sól, pieprz, imbir, czosnek, papryka ostra
olej (np. kokosowy) do smażenia

Wykonanie:
Pora kroimy w talarki i podsmażamy chwilę (do momentu, aż się troszeczkę przyrumieni) na oleju kokosowym w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Następnie dodajemy puree z dyni, wodę, przyprawiamy. Gotujemy przez chwilę.
Grzanki można wykonać w następujący sposób: kroimy chleb na kromki o grubości 1 -1,5 cm, następnie robimy z nich paski (jak na zdjęciu) i smażymy na patelni teflonowej do momentu aż będą chrupiące (ja do smażenia nie użyłam żadnego tłuszczu).


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zupa dyniowa byla u mnie wczoraj na obiad, tylko w innej odslonie niz u Ciebie. Por to fajny pomysl do zaostrzenia slodkiej dyni:-)

    OdpowiedzUsuń