piątek, 4 października 2013

Ryż z dynią i ciecierzycą, podany w papryce :)

Dynia, dynia i dynia. Wszędzie dynia! Ale mi to nie przeszkadza. Dodaję ją wszędzie, póki jest! :)

Składniki:
1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki ryżu
2 cebule
1/2 szklanki ciecierzycy
curry, pieprz ziołowy, sól
3-4 papryki
olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą w garnku i odstawiamy na noc. Następnego dnia wymieniamy wodę na świeżą i gotujemy ciecierzycę do momentu, aż będzie miękka. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Cebule drobno szatkujemy i podsmażamy na oleju kokosowym. Jak już będzie prawie gotowa (miękka, lekko przyrumieniona), dodajemy przyprawy (curry, pieprz ziołowy, odrobinę soli). Do cebuli dodajemy puree z dyni i cały czas podgrzewamy. Następnie dodajemy ryż i cieciorkę i mieszamy wszystko razem. Nasze papryki myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środki. Faszerujemy naszą pyszną mieszanką i gotowe. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Tak pysznie wygląda, że chyba sobie zrobię bo składniki akurat mam.

    OdpowiedzUsuń