poniedziałek, 7 października 2013

Dyniowa jaglanka na śniadanie

Tak dla odmiany. Zamiast owsianki.

Składniki:
kasza jaglana 3/4 szklanki
woda 1 szklanka
puree z dyni 1 szklanka
cynamon, syrop z agawy
orzechy włoskie, jogody goji (po kilka/kilkanaście sztuk)
wiórki kokosowe 3 łyżki (opcjonalnie)

Wykonanie:
W rondelku gotujemy wodę i wrzucamy kaszę. Kiedy kasza wchłonie wodę dodajemy puree z dyni i gotujemy jeszcze przez około 30 min na bardzo małym ogniu. Pod koniec gotowania przyprawiamy cynamonem i dodajemy wiórki kokosowe. Przekładamy na talerze, posypujemy orzechami i jagodami goji. Polewamy syropem z agawy i gotowe. Smacznego!



Na zimno też dobra, dlatego to co zostało ze śniadania spakowałam w pojemniczek i zabrałam na uczelnię ;)

2 komentarze:

  1. Zrobiłam, jem, pycha. Tylko z braku syropu z agawy dodałam klonowy. Może być też z mniszka, ale z tym to spróbuję na kolację, na zimno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje! Oczywiście zamiast syropu z agawy może być klonowy, czy z mniszka czy po prostu miód :) Co kto lubi i co komu pasuje! :)

      Usuń