środa, 23 października 2013

Bananowo-kokosowy budyń z tapioki

Nie wiem dlaczego za jego zrobienie zabierałam się tak długo! Bardzo prosty, w miarę szybki (nie licząc czasu moczenia tapioki), smaczny :)

Składniki na 2 porcje:
2 łyżki tapioki (granulatu)
1 szklanka wody
1 szklanka mleka sojowego
1 banan
wiórki kokosowe - 2 łyżki

Wykonanie:
Tapiokę zalewamy wodą (najlepiej w garnku, w którym będziemy później gotować) i odstawiamy
na 2-3 h. Następnie dodajemy mleko sojowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy wiórki kokosowe i pokrojonego na małe kawałki banana. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji (ja gotowałam około 15 min). Często mieszamy. Przekładamy do miseczek i gotowe. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Chyba muszę się dokształcić, bo nie mam pojęcia co to tapioka! :-( Ale wygląda smakowicie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tapiokę otrzymuje się z manioku. Jest to produkt skrobiowy, hipoalergiczny, bez glutenu i cholesterolu :) Sama w sobie nie ma smaku więc można z niej robić np przeróżne desery, budynie :)

      Usuń