poniedziałek, 9 września 2013

Zupa krem - z papryki i soczewicy

Składniki (na 2 porcje):
Pół szklanki czerwonej soczewicy
1 papryka
2 małe cebule
1 marchewka
Sól, pieprz, kurkuma
Oliwa z oliwek lub olej kokosowy (do smażenia)

Wykonanie:

Cebulę szatkujemy i podsmażamy. Paprykę i marchewkę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do cebuli, przyprawiamy i smażymy wszystko razem 15 min. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji – 0,5 szklanki soczewicy na 1,5 szklanki wody, również około 15 min (będzie trochę rozgotowana). Do garnka z ugotowaną soczewicą wrzucamy podsmażone warzywa i miksujemy blenderem. Zupa wychodzi bardzo gęsta, właśnie taką lubię, ale jeśli komuś taka konsystencja nie pasuje, to zawsze można dodać trochę więcej wody
Smakuje jeszcze lepiej z prażonym słonecznikiem i natką pietruszki.




2 komentarze:

  1. alez to wyglada cudnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis! Uwielbiam zupę z czerwonej soczewicy, ale nigdy nie dodawałam papryki, cebuli i słonecznika. Za to u mnie zawsze obowiązkowo śmietana ;)

    OdpowiedzUsuń