wtorek, 24 września 2013

Ziemniaki inaczej...

...czyli ziemniaki zapiekane z cebulą, czosnkiem i cukinią.

Składniki (na 6 dużych kokilek):
1,5 kg ziemniaków
1 cukinia
3 duże cebule
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie, sól
3-4 łyżki oliwy lub oleju kokosowego

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, przyprawiamy solą i ziołami. Następnie obieramy cukinię i kroimy na małe kawałki. 
Ugotowane ziemniaki ugniatamy bądź przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę/olej. Gotowe puree mieszamy z podsmażoną cebulą, cukinią i drobno posiekanym czosnkiem. Całość przekładamy do kokilek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 min w temp. 220 st.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Chciałam spytać co to jest kokilka , bo pojecia nie mam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie mniejsze naczynie żaroodporne, jak na zdjęciu :)

      Usuń
  2. Jak moglam przegapic ten przepis?! Super, tylko nie mam takiego naczynia ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić w każdym innym! W formie do ciasta też :D (to na pewno masz hihi)

      Usuń
  3. Ale wtedy musiałabym zrobić mega-porcje a znając mnie- od razu dostałabym mega-apetytu w komplecie :D

    OdpowiedzUsuń