wtorek, 3 września 2013

Bakłażany faszerowane

Dzisiejszy post piszę już z Polski. Powiem jedno. Nie ma to jak własna kuchnia!

Bakłażany faszerowane

Składniki:
2 małe bakłażany
2 marchewki (200-250 g)
1 mała cukinia (250 g)
2 cebule (200 g)
oliwa z oliwek, sól, pieprz, curry

Wykonanie:
Farsz: cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Marchewki ścieramy na tarce z grubymi oczkami, to samo robimy z cukinią i wszystko razem smażymy z cebulą około 5 min, doprawiamy.
Bakłażany kroimy na pół, wydrążamy miąższ (zostawiamy jedynie 0,5 cm miąższu od skórki). Wydrążone połówki solimy, skrapiamy oliwą, faszerujemy, wykładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, 25-30 min.

Można podać ze smażonymi kiełkami :-)

Smacznego!


3 komentarze:

  1. A może jakiś przepis na faszerowaną cukinię? Jakoś nie mogę przekonać się do bakłażanów...

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat dzisiaj robiłam cukinię faszerowaną pieczarkami! :) Przepis powinien pojawić się dzisiaj na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo super! dzieki!

    OdpowiedzUsuń