czwartek, 19 września 2013

Sajgonki z warzywami

Papier ryżowy leżał w szafce od dobrych kilku tygodni. Jakoś ciągle czasu brakowało, żeby coś z niego zrobić. Gdybym wiedziała, że to takie proste i zajmuje tak niewiele czasu, na pewno wykorzystałabym go już dawno!

Składniki:
2 małe cukinie
1 papryka czerwona
1 por
1 duża cebula
pół puszki kukurydzy
curry, sól, tabasco/papryka ostra
olej kokosowy
papier ryżowy (z podanej porcji warzyw wyjdzie około 20-24 małych sajgonek)

Wykonanie:
Wszystkie warzywa kroimy na dość małe kawałki. Pora i cebulę podsmażamy chwilę, następnie dodajemy resztę warzyw (oprócz kukurydzy - dorzucamy ją później, na 2-3 min żeby się podgrzała), przyprawiamy i dusimy pod przykryciem, do momentu, aż będą miękkie (około 10 min). Gotowy farsz zawijamy w papier ryżowy (papier ryżowy należy najpierw zamoczyć w wodzie na 2 sek., a następnie położyć na desce. Jak zmięknie - możemy zawijać. Dokładny przepis jak to zrobić znajduje się zawsze na opakowaniu :-) ). Sajgonki powinno się smażyć na głębokim oleju, jednak ja usmażyłam je na niewielkiej ilości oleju kokosowego i wyszły bardzo dobre!



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz