poniedziałek, 9 września 2013

Placki kokosowe

... a może bananowe?

Składniki::
mleko kokosowe 250 ml
mąka ryżowa 8 łyżek
wiórki kokosowe 3 łyżki
siemię lniane 1 łyżka + woda (9 łyżek)
1 dojrzały banan
olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia)

Wykonanie:
Siemię mielimy w młynku do kawy i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i czekamy chwilę żeby przestygło. Do naczynia wrzucamy pokrojonego banana, wlewamy mleko kokosowe i miksujemy blenderem. Dodajemy siemię, mąkę i wiórki. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej na oleju kokosowym, do momentu, aż placuszki będą dobrze przyrumienione z obu stron.
Z podanych składników wyszło mi 10 placków.



5 komentarzy:

  1. Bardzo fajne i muszą dobrze smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pyszne, choć ciężko stwierdzić czy w smaku bardziej kokosowe, czy bananowe ;-)

      Usuń
  2. Zrobilam wczoraj , zjadlam za pierwszym podejściem , pysznosci!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowicie wygladaaja ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobre, ale trudno je usmażyć, rozlewały się bardzo

    OdpowiedzUsuń