wtorek, 10 września 2013

Papryka faszerowana

Uwielbiam faszerowane warzywa. Cukinie, bakłażany, ale dziś wybór padł na paprykę.

Co potrzebujemy:
2 papryki
kasza gryczana 50 g
mleko kokosowe 150 ml
zielone oliwki 50 g
1 mała cukinia
2 cebule
oliwa do smażenia
przyprawy: curry, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, imbir, sól

Wykonanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy i smażymy do momentu aż będzie lekko brązowa. Następnie na patelnię z cebulą wlewamy mleko kokosowe, cały czas podgrzewamy i mieszamy, dodajemy przyprawy i pokrojone oliwki. 3-5 min gotowania wystarczy. Sos mamy gotowy :-)
Z papryki odcinamy wierzch i usuwamy pestki ze środka. Cukinię kroimy w kostkę.
Papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy kaszą (tak do połowy). Następnie dokładamy surową cukinię, a na sam koniec dodajemy sos.
Pieczemy przez 15 min w temp. 220 st.

 Przed pieczeniem:



Po 15 min w piekarniku:





 

2 komentarze:

  1. Aaa aaaleee bym zjadła! Aż mi zapachniało w domu!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam faszerowaną paprykę, z kaszą gryczaną jeszcze nie próbowałam, ale muszę nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń