poniedziałek, 16 września 2013

Krem z pieczonej dyni

Uwielbiam dynię. Chyba w każdej formie. Czy to zapiekanka, placki, zupa, dżem, ciasta. Dzisiaj zupa krem, moja ulubiona.




Składniki:
dynia 600 g
duża cebula (moja miała około 150 g)
2 ząbki czosnku
sól, gałka muszkatołowa 
500 ml wody
oliwa

Wykonanie:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, cebulę na dość duże kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie wykładamy w nim dynię, cebulę i czosnek.
Pieczemy w temp. 180 st, przez 40 min. Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka, przyprawiamy i  zalewamy 500 ml gorącej wody. Miksujemy blenderem, podgrzewamy chwilę (aż się zagotuje).
Można podawać z ryżem. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Kupiłam dziś 15kg dyni, więc niedługo też będzie krem :) Mam bardzo podobny przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, 15 kg! U mnie czeka jeszcze "tylko" 8 kg... :)

      Usuń
  2. Aromatyczny czosnek , cebulka oraz dynia to super skladniki na jesienna słote! PZdr

    OdpowiedzUsuń