środa, 18 września 2013

Kotleciki z fasolki i tofu

Składniki:
200 g tofu naturalnego
150 g fasolki szparagowej
1 średnia cebula
otręby gryczane (opcjonalnie, ja dodałam 1 łyżkę)
sól, pieprz, curry
1 łyżka oliwy
tłuszcz do smażenia (u mnie tradycyjnie olej kokosowy)

Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy i chwilę podsmażamy. Fasolkę myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na chwilę, aż wystygnie. W naczyniu umieszczamy pokrojone w kostkę tofu, przyprawy, oliwę oraz fasolkę. Wszystko miksujemy blenderem, następnie dodajemy cebulę i otręby, dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię za pomocą dużej łyżki. Kotleciki wyjdą dosyć małe :-) Smażymy do momentu aż będą mocno przyrumienione z obu stron. Smacznego!


2 komentarze: