wtorek, 17 września 2013

Frytki z marchewki i selera

Frytki na kolację? Dlaczego nie!

Składniki (na 2-3 porcje):
3 duże marchewki
1 seler
oliwa (2-3 łyżki) + sól i ulubione przyprawy (dodałam oregano i słodką paprykę)

Jak robimy?
Warzywa obieramy i kroimy w słupki*, przerzucamy do miski. Następnie polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
(minimum 2-3).
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 25 min.


Najbardziej smakują mi z sosem czosnkowym (przepis tutaj)

*Im cieńsze słupki, tym bardziej chrupiące frytki. Ale i krótszy czas pieczenia!

12 komentarzy:

  1. z selera jadłam i są pycha co do marchewki to jeszcze nie miałam okazji spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dla mnie, te z marchewki są jeszcze lepsze niż z selera :)

      Usuń
  2. Jakoś nie mogę wyobrazić sobie jak smakuje taki pieczony seler... A dlaczego trzeba te frytki włożyć do lodówki przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Frytki wkładamy do lodówki żeby się "przegryzły" z przyprawami :) A jak smakuje pieczony seler? Najlepiej samemu się przekonać :) Wg mnie jest pyszny (przynajmniej w formie frytek).

      Usuń
  3. A czy można do tego dodać trochę ziemniaków? I razem upiec?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze zastanawiałam się jak to musi smakować....
    Napewno spróbuję, bo wygląda pysznie:0

    OdpowiedzUsuń
  5. Z dyni też są pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nas osobiście frytki z selera mocno rozczarowały. Być może coś robiliśmy nie tak, więc jeśli masz jakąś uwagę, chętnie posłuchamy: http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=frytki-z-selera

    Mieliśmy spore nadzieje związane z tymi frytkami. Rozbudziły je placki selerowe, które okazały się lepsze od ziemniaczanych. I to mówią miłośnicy tych drugich! http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=placki-z-selera

    Tak więc u nas w pojedynku seler - ziemniak 1:1 ;-)

    Pozdrawiamy!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm chyba ciężko tu zrobić coś nie tak ;-) Może po prostu Wam akurat ich smak nie odpowiada? Ale polecam pokroić selera na jeszcze cieńsze paseczki, żeby frytki były bardziej chrupiące :) Może wtedy Wam zasmakują? :) znam osoby, które selera nie lubią, ale w formie frytek się nim zajadają!
      Pozdrawiam! :)

      Usuń