piątek, 27 września 2013

"Frytki" z dyni hokkaido

Były już frytki z marchewki, były też frytki z selera. Kolej na dynię hokkaido.



Potrzebujemy:
1 dynię hokkaido
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, curry, pieprz cayenne

Wykonanie:
Dynię myjemy, obieramy i kroimy na cienkie paski. W sporej misce mieszamy oliwę z przyprawami, następnie wrzucamy do niej dynię i dokładnie mieszamy (przy pomocy rąk, nie bójmy się pobrudzić! ;-).
Piekarnik nastawiamy na 220 st. Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 15 min. Smacznego!


4 komentarze:

  1. fajny kształt;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojoj o curry nie pomyślałam, a to rzeczywiście super pomysł. Ja robię z oregano ale piekę trochę dłużej http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/09/frytki-z-dynii.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez uwielbiam z oregano. :) myślę, że czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości frytek. Np. Moja siostra musi pięć wszystko niemal 2 razy dłużej niż ja...

    OdpowiedzUsuń