Dotychczas bez cukru robiłam głównie dżemy jabłkowe, powidła śliwkowe oraz musy gruszkowe i morelowe. Dynię łączyłam kiedyś z jabłkiem, ale dodatek banana sprawia, że jest to teraz mój ulubiony dżem! :-)
Składniki:
dynia 600 g*
jabłka 500 g*
banany 250 g*
szczypta soli
Wykonanie:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu (można dodać odrobinę wody). W tym samym czasie obieramy i kroimy jabłka, następnie dorzucamy je do dyni. Po około 30 min jak dynia będzie już miękka możemy dodać pokrojonego w plasterki banana. Dodajemy szczyptę soli (nie będzie jej czuć w dżemie) i trzymamy całość na ogniu jeszcze przez około 10 min. Przekładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 min.
Z podanej porcji wyszły mi 4 słoiczki.
*waga po obraniu
Ile czasu można taki dżem przechowywać?
OdpowiedzUsuńZimę powinny przetrwać ;-) Dżemy jabłkowe i powidła z tamtego roku jeszcze u mnie gdzieś stoją, więc jak są dobrze zawekowane to, jak widać, można je przechowywać dosyć długo.
Usuńsmacznie się prezentuję, zrobię sobie taki:)
OdpowiedzUsuńsmacznie się prezentuję, zrobię sobie taki:)
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuń