niedziela, 8 września 2013

Ciasto daktylowe

Miałam straszną ochotę na ciasto, ale czy da się je zrobić bez jajek, masła i z mąką bezglutenową? Tak! I to nawet bez dodatku cukru!

Co dodałam:
daktyle 150 g
woda 150 ml
2 dojrzałe banany (około 220 g)
mąka ryżowa 50 g
wiórki kokosowe 50 g
mleko kokosowe 100 ml
garść rodzynek (opcjonalnie)

Jak robimy?
Daktyle zalewamy wodą i gotujemy przez 10 min. Gdy już trochę przestygną przekładamy do większego naczynia, dodajemy banany oraz mleko kokosowe i miksujemy blenderem na gładką masę. Do masy dorzucamy resztę składników (tj. mąkę, wiórki i rodzynki) i dokładnie mieszamy. Przekładamy do małej keksówki.  Pieczemy przez 40 min w temp. 180 st.
Ciasto jest pyszne... wilgotne, słodkie. Wstyd się przyznać ile go zjadłam! Następnym razem zrobię podwójną porcję, bo z podanych składników wyszło go zdecydowanie za mało ;-)


5 komentarzy:

  1. az niemozliwe ale idealne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, ale bym zjadła kawałek albo nawet dwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie takie mokre ciasta:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Więc w weekend zabieram się za pieczenie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się jak ktoś korzysta z moich przepisów :-) życzę więc smacznego. To ciasto zawsze wychodzi :)

      Usuń