Składniki:
300 g startej na dużych oczkach
dyni
1 szklanka puree* z dyni
2 małe banany
3 łyżeczki przyprawy do piernika
5 łyżek oleju
Garść rodzynek
Garść płatków migdałowych
100 g mąki ryżowej
2 łyżki syropu z agawy (lub więcej
jak ktoś lubi ciasta bardziej słodkie. Można też użyć miodu, ksylitolu itp.)
Wykonanie:
Banany i puree z dyni umieszczamy w
dużym naczyniu i miksujemy przy pomocy blendera. Dodajemy olej, mąkę, syrop z
agawy, przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy (najlepiej mikserem). Następnie dorzucamy startą
dynię, rodzynki, migdały i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do formy do
pieczenia (ja użyłam tortownicy - ciasto wyszło bardzo niskie). Pieczemy w
temp. 180 st. Przez 40 min.
Ciasto jest bardzo wilgotne.
Ciasto jest bardzo wilgotne.
*puree z dyni: dynię dusimy na małym ogniu do momentu aż będzie miękka (30-40 min). Następnie miksujemy blenderem. Gotowe! :-)

Fajna sprawa to ciasto bo bez mąki! :)) tez sie wezme za dyniowe ciasto na dniach:)
OdpowiedzUsuńCudowne te ciasto muszę zrobić! tak dużo dyni a tak mało mąki, aż mi się nie chce wierzyć że wyszło.
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie ma zdjęcie z przekroju ;)
Ciasto faktycznie ma niewiele mąki i jest bardzo wilgotne :-) Ale bardzo dobre - zniknęło w tym samym dniu, w którym je piekłam. Zdjęcia przekroju faktycznie nie ma, ale jest podobne (jeśli chodzi o konsystencję) do ciast daktylowych, które piekę np:
Usuńhttp://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/10/ciasto-daktylowe-wersja-orzechowa.html
dziękuję za udział w akcji Warzywa w słodyczach 2013.
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się połączenie dyni z bananami :)
Bardzo mi się podoba, niewiele mąki, dużo dyni, ideał. Dobrze że zrobiłam sobie na zapas troche dyniowego puree na zimę :)
OdpowiedzUsuńhej czym mogę zastąpić mąkę ryżową?
OdpowiedzUsuńMyślę, że każda mąka powinna się sprawdzić :) generalnie jest jej dosyć mało, a ciasto baaardzo wilgotne :)
Usuńudało się! dziękuję :) zmieszałam pszenną z gryczaną i odrobiną ziemniaczanej :)
UsuńSuper, bardzo się cieszę! :-)
Usuń