piątek, 20 września 2013

Chleb gryczany z dynią

W lodówce został kawałek dyni. Za mało na ciasto, za mało na placki, na zupę też nie wystarczy...
W planach i tak miałam pieczenie jakiegoś chleba. Chleb z dynią? Warto spróbować, a nuż coś dobrego wyjdzie. Nie myliłam się :-)



Składniki:
200 g startej na dużych oczkach dyni
30 g świeżych drożdży
400 g mąki gryczanej
75 g mąki ryżowej
75 g mąki ziemniaczanej
700 ml ciepłej wody
łyżka soli
łyżka cukru trzcinowego
siemię lniane, słonecznik łuskany, otręby gryczane (wszystkiego po 3 łyżki)

Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, rozkruszone drożdże, sól, cukier, otręby, siemię lniane, ziarna słonecznika. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dorzucamy startą dynię i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20-30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie mieszamy ponownie i przekładamy do foremek (u mnie - 2 małe keksówki) i znów odstawiamy na około 20 min w ciepłe miejsce. 
Pieczemy w temp. 200 st przez około 40 min. (Jeżeli zdecydujecie się przełożyć ciasto do jednej, większej formy to czas pieczenia może się wydłużyć).




2 komentarze: