sobota, 24 sierpnia 2013

papryka + bataty = zupa krem

Podczas wczorajszych zakupów natknęłam się na bataty. Nigdy ich nie jadłam, więc dlaczego nie spróbować? Ale jak je przyrządzić? Będą pasowały do papryki, która czeka w lodówce od kilku dni? Hmm. Czemu nie!

Potrzebujemy:
1 batat (mój ważył aż 600 g!), 2 papryki, duża marchewka, cebula, sól*, pieprz*, oliwa - 2 łyżki, woda 700ml.

Wykonanie:
Oliwę podgrzewamy w garnku, cebulę kroimy i chwilę smażymy, doprawiamy od razu pieprzem i solą. W tym czasie kroimy paprykę, bataty, marchewkę (wszystko w kostkę). Wrzucamy do garnka, smażymy jeszcze 3 min, często mieszając. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 15-20 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Miksujemy wszystko i gotowe!

*nie podaję dokładnie ile pieprzu i soli potrzeba, bo każdy ma inny smak, każdy lubi co innego. :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz