piątek, 23 sierpnia 2013

Czuć jesień

Przynajmniej tutaj… Noce i poranki chłodne, w parkach powoli robi się kolorowo. Może dlatego przyszła mi ochota na zupę marchewkową J

Składniki:
4 średnie marchewki, 2 spore ziemniaki, 2 małe cebule/jedna większa, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 0,5 l wody.

Co robimy?

Cebulę kroimy, podsmażamy chwilę na oliwie (najlepiej w tym samym garnku, w którym mamy zamiar gotować), przyprawiamy solą i pieprzem. Kroimy marchewkę i ziemniaki w kostkę, dorzucamy do cebuli i jakieś 3 min podsmażamy wszystko razem. Następnie zalewamy warzywa wodą, gotujemy około 15-20 min, do czasu aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem, w razie potrzeby doprawiamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut. 


Smacznego! :-) 

1 komentarz:

  1. Właśnie zrobilam:) Wyszła smakowita!

    OdpowiedzUsuń